top of page
Search

Vie palvelusi verkkoon vuonna 2019

Updated: Jan 15, 2019

Suomalaiset tekevät paljon verkko-ostoksia. Vuonna 2018 Suomen verkkokaupan liikevaihto oli arviolta uskomattomat 12,2 miljardia euroa. Se on 18 prosenttia enemmän kuin vuonna 2017. Luvut perustuvat Paytrailin syksyllä 2018 julkaisemaan verkkokaupparaporttiin, josta saimme tärkeää tietoa suomalaisten kuluttajien verkkokauppakäyttäytymisestä.


Suuntaus on selvä: suomalaiset kuluttajat ostavat mielellään verkosta. Ensisijaisimmat syyt verkosta ostamiseen ovat ajan säästö ja ostamisen helppous, ei pelkästään edullisemmat hinnat. Verkko-ostamisesta onkin tullut keino säästää aikaa arjessa.

Tästä syystä ei olekaan ihme, että suomalaiset kuluttajat käyttävät yhä enemmän rahaa myös erilaisiin verkkopalveluihin. Palveluiden kokonaisliikevaihto nousi 2 miljardiin euroon vuonna 2018, ja kategorian osuus oli lähes viidennes koko verkkokulutuksesta.

Lipunmyynti on hyvä esimerkki siitä, missä suomalaisista on tullut itsepalvelukulttuuriin tottuneita asiakkaita. Tämän lisäksi myös digitaalinen media (kuten musiikki, elokuvat ja sanomalehdet) ja online-pelit (kuten verkkopelit, vedonlyönti ja pokeri) ovat suosittuja verkkopalveluita.


Palveluiden digitalisoitumista onkin mielenkiintoista seurata myös vuonna 2019. Uusia konsepteja kehitetään nopeassa tahdissa, mutta markkinoilla on vielä paljon tilaa uusille hyville palveluille, joilla helpotetaan kuluttajien arkea. Esimerkiksi pysäköintisovellukset ovat kehittyneet huimasti viimeisen parin vuoden aikana, ja ne ovatkin yksi suomalaisten innolla käyttöön ottamista verkkopalveluista.


Yhä useammat yritykset tarjoavat tuotteita ja palveluita, joiden tilaus toistuu kuukausittain. Jopa 27 prosenttia suomalaisista kuluttajista tilaa TV- ja videosuoratoistopalveluita. Yhä useampi suomalainen tilaa myös elintarvikkeita verkosta.Palveluiden käyttö muokkaa myös maksutottumuksia.

Verkkopalveluiden suosio voi olla yksi olennainen tekijä siinä, että suomalaisten kuluttajien maksukäyttäytymisessä on havaittavissa muutoksia. Suomalaiset ovat olleet – ja ovat edelleen – vahvasti verkkopankkikansaa. Verkko-ostokset siis maksetaan mieluiten omassa verkkopankissa.
Vuoden 2018 verkkokaupparaportin tulokset kuitenkin osoittavat, että verkkopankin johtoasema kortteihin nähden on hieman alkanut kaventumaan. Kortti on kätevin tai jopa ainoa maksuväline monissa verkkopalveluissa tai sovelluksissa, joten nämä varmasti osaltaan vaikuttavat korttimaksujen lisääntyvään suosioon.


Kortti on jo ajanut verkkopankin edelle puhelimella tehtyjen verkko-ostosten maksamisessa. Mobiiliostamisen suosio on edelleen kasvava trendi, mikä varmasti tullee kasvattamaan myös erilaisten mobiililompakoiden käytön suosiota jo tämän vuoden aikana.


Mitä muita mielenkiintoisia näkökulmia raporttimme tarjoaa tulevaa vuotta ajatellen? Hae raportti itsellesi Paytrailin ständiltä Smart Commerce -tapahtumasta.


www.paytrail.com


Comments


bottom of page