top of page
Search

B2B-yritys, miksi vierastat verkon vetovoimaa?

Valtaosa yrityksistä hankkii jatkuvasti tavaroita ja palveluja verkosta, mutta ei välttämättä itse tarjoa vastaavaa mahdollisuutta asiakkailleen. Kysymys kuuluukin: miksi?


Verkkokauppa takoo vuosi vuodelta kovempia kasvulukuja, mutta kasvuvaraa on silti roimasti: käytännössä vasta noin neljäsosa kaikista yrityksistä tarjoaa mahdollisuutta verkko-ostamiseen. Mielenkiintoista on sekin, että noin 70 prosenttia yrityksistä tekee hankintoja verkon kautta, mutta vain neljäsosa myyjäyrityksistä on siellä itse.


Tiedot käyvät ilmi Collector Bankin Ruotsissa tekemästä vuosittaisesta Convert-verkkokaupparaportista. Vaikka kysely oli suunnattu sikäläisille yrityksille ja heidän asiakkailleen, se antaa osviittaa myös meille suomalaisille.


Samaisen raportin mukaan noin 70 prosenttia yrityksistä tekee hankintoja verkon kautta. Ostokset ovat pitkälti samoja kuin kuluttajillakin eli esimerkiksi matkoja, tietotekniikkaa, toimistotarvikkeita ja sisustustuotteita.


Toimialakohtaiset erot ovat kuitenkin suuria. Esimerkiksi teollisuuden, rakentamisen ja asennuspalvelujen puolella hankinnat tehdään pääosin perinteisistä myymälöistä tai tarviketukuista.


Itse maksaminen hoituu pääosin perinteiseen tapaan laskulla tai pankkikortilla. Huomioitavaa on, laskua suosivat maksutapana sekä ostavat että myyvät yritykset.

Suoraveloitusta tai kuluttajapuolelta tuttuja maksusovelluksia käyttää B2B-puolella vain aniharva.


Kovia kasvuodotuksia


Jos Convert-raportin tuloksia perkaa vielä yksityiskohtaisemmin, kiinnittyy huomio kasvuodotuksiin. Neljäsosa verkossa jo olevista B2B-yrityksistä ennakoi liikevaihtonsa kasvavan tulevien kolmen vuoden aikana vähintään 30 prosenttia.


Tällaisten kasvunäkymien luulisi saavan pessimistitkin perääntymään. Liki puolet ”kivijalkakauppiaista” aikoo silti pitäytyä nykyisessä mallissaan eikä suunnittele verkkokaupan avaamista ainakaan tulevien kahden vuoden aikana.


Linjausta ei voi kuin kummastella, sillä todennäköisesti kyseiset kauppiaat tekevät valtaosan omista tilauksistaan verkon kautta. Ja nimenomaan sen vaivattomuuden, nopeuden ja melkoisella varmuudella myös kilpailukykyisen hintatason vuoksi.


Verkosta lisämyyntiä ja kustannustehokkuutta


Kuinka kyselyn tuloksia pitäisi sitten lopulta tulkita?


Yleiset taloussuhdanteet ja sitä kautta kysyntä ovat kiistatta tasaantumassa. Se kiristää aina kilpailua ja pakottaa miettimään keinoja paitsi myynnin tehostamiseen myös kustannusten karsintaan.


Jos liki puolet aktiivisesti verkossa olevista B2B-yrityksistä kerää sieltä parhaimmillaan yli 75 prosenttia liikevaihdostaan ja uskoo kasvun jatkuvan rivakkana myös tulevina vuosina, kannattanee asiaan paneutua muutenkin kuin vain olankohautuksella.


Mitä uusia kasvumahdollisuuksia verkkokauppa voisi meille tarjota? Millainen projekti sellaisen avaaminen on ja mitä muutoksia se tuo yrityksemme maksuliikenteeseen?

Olemme jo verkossa, mutta onko näkyvyytemme ja valikoimamme kunnossa? Onko asiointi ja maksaminen nopeaa ja vaivatonta? Kestääkö järjestelmä, toimiiko logistiikka, pitävätkö toimitusajat myös ruuhkahuippuina?


Jos nämä kysymykset alkavat askarruttaa, kannattaa ottaa yhteyttä meihin collectorilaisiin. Laitetaan yhdessä verkko vetämään!Comments


bottom of page